Programmaboekje 2017

Fairbow

Fairbow is een klein familie bedrijf in Nederland dat een compleet assortiment van traditionele boog schiet producten maakt en verkoopt. De hoeksteen van het bedrijf zijn de handgemaakte bogen. Handgemaakt in huis door bogenmakers Magén Klomp en Kay Klomp.

Bogenmaker Magén Klomp (inmiddels gesteund door de jonge Bogenmaker Kay Klomp) heeft het virus ruim 10 jaar geleden opgelopen. Magén is begonnen met bogen te maken die niet direct voorhanden waren bij winkels voor zijn eigen gebruik. Inmiddels heeft hij samen met zoon Kay meer dan 2000 bogen gemaakt.

Bij Fairbow maken we niet zomaar een boog. Alle modellen hebben gedegen onderzoek gehad. Wie gebruikte deze bogen; waarom juist dat model; hoe is die boog ontstaan;, waarom juist die materialen en wat zijn nu de alternatieve materialen?

Bij Fairbow zijn we trots op onze producten, niet om aan de muur te hangen en er alleen maar mooi uit te zien maar om te gebruiken op de schietbaan, in het bos en op de velden.
Loop langs bij Fairbow om het boogschieten pas echt te ervaren en probeer het zelf onder begeleiding van ervaren instructeurs.

’t Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe een pottenbakker te werk gaat? Hoe je nu een heerlijk maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of wil je zelf een armbandje vilten of een muisje van stro vlechten? Tijdens Keltfest kan dat weer, want voor het vierde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde weer aanwezig op Keltfest!

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtlieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen; goudglanzende sieraden van stro; maffe hoeden en woeste kragen van wol; prachtige bekers, potten en kannen van klei. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.

Vegxperience

Ben jij benieuwd hoe je met een duurzame lifestyle een positieve impact kunt hebben op je eigen gezondheid en die van de wereld? Zou je wel eens minder vlees willen eten, maar weet je niet precies hoe? Bezoek Vegxperience, een interactieve expo over vega eten en leven.
 

* Leer spannende nieuwe producten kennen
* Ontdek de impact die je zelf kunt maken
* Ervaar in Virtual Reality de verborgen wereld achter ons vlees
* Schrijf je gratis in voor je eigen 30 dagen minder vlees-uitdaging

Pax Romana

Te midden van al het Keltische geweld houdt één Romeins kampje dapper stand. Het zijn de Romeinen van vereniging Pax Romana. Zij laten zien hoe de Romeinen in Nederland in de 1e eeuw na Christus leefden. Hoewel de ontmoetingen tussen Kelten en Romeinen niet altijd zonder slag of stoot ging, schreven de Romeinen belangrijke dingen over de Kelten op. De culturele kloof tussen Kelten en Romeinen was groot, maar ondanks dat leerden beide culturen elkaar steeds beter kennen en wisselden zij kennis uit. Het getraind en sterk houden van de Romeinse soldaten is de hoogste prioriteit. Tussendoor zijn zij met verschillende klussen bezig in het militaire kamp. De burgers beoefenen diverse ambachten, zoals houtbewerken en koken. Maar in het burgerkamp kom je zeker niet alleen Romeinse burgers tegen. Verschillende Keltische burgers handelen met de Romeinen. Keltische producten en grondstoffen worden met de Romeinen geruild voor keramiek of munten.

Gwylan

Gwylan is een vroege IJzertijd groep van rond 800 voor Christus uit west Noord-Brabant.

Wij laten verschillende technieken zien zoals vuursteen bewerken, mandenvlechten, sprangen, naaldbinden en vissenleer maken. Ons kampement proberen we zo historisch correct mogelijk aan te kleden en alles is nagenoeg zelf gemaakt.

We hebben een grote kennis van de prehistorie, dus vraag gerust!

Bloodaxes of Cweorth

Maak kennis met de Bloodaxes of Cweorth. Onze oudste bewoner is de kok en hangt graag een biggetje aan het spit of maakt viking stoofpot. De grootste eenbenige viking die je ooit gezien hebt, Bodulfr, bewerkt leer of maakt praatjes. Als Othela niet meekookt of de twee vikingen in de gaten houd, werpt zij de runen en maakt talismannen en amuletten en vertelt je iets over de geschiedenis. Freya maakt handpoppen met  kinderen, kan naaldbinden en wielvlechten en we laten je graag zelf proberen. Zin in een potje Hnefatafl?

Kidshill

Keltfest is er voor het hele gezin en daarom hebben we ook aan de kinderen gedacht. Dit jaar kun je voor het eerst meelopen in de optocht naar de meiboom. Om er dan op je best uit te zien kan je mooie vleugels voor jezelf knutselen. Daarnaast hebben we natuurlijk heel veel spelletjes. Voor de sterke kinderen is er touwtrekken. En wie kan er het langst op de evenwichtsbalk blijven zitten? Ook kun je lekker rustig een kleurplaat kleuren of je laten schminken.

Natuurlijk bestaat onze traditie van de kiddybattle nog altijd. Hierbij krijgen kinderen de kans om te vechten tegen de volwassenen. Wij hebben de hulp van dappere kinderen hard nodig! Kom jij ons ook helpen?
 
Ook aan de allerkleinsten hebben we gedacht. Kinderen van 0-2 jaar kunnen even in de box spelen en u kunt uw kleine kabouter gerust even verschonen bij onze commode. Daarnaast hebben we de mogelijkheid flesjes te verwarmen en kunt u rustig uw kind voeden op onze speciale strobank.

Tim Talesman

Tim Talesman vertelt nu jaren op zijn eigen manier over mythen, sagen en sprookjes. Helden, goden en monsters passeren de revue.
Niet alleen oude verhalen, maar ook nieuwe onbekende verhalen komen voorbij. Kom langs en laat je meenemen naar verre oorden en mooie avonturen.

Blokkenschema 2017

Marsanta Suibhai

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Van hout en been maken we gebruik voorwerpen, handwerk gereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden, die we ook verkopen en zelf ook gebruiken om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Maar ook een korte workshop is mogelijk!

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Plunder

Plunder is een Nederlandstalige pirate partyfolk band uit Leeuwarden. De band maakt dansbare liedjes over tergende liefde, lonkende lust en verlangen naar vrijheid en zorgt altijd voor leven in de brouwerij. Plunder bestaat uit een vijftal enthousiastelingen met authentieke instrumenten en de drang om muziek te maken. Met invloeden uit uiteenlopende stijlen als Ierse folk, balkan, country, ska en klezmer zet de groep een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje schorem wordt elke plek die het gezelschap aandoet gegarandeerd geplunderd!

Balfolk

 

Natuurlijk is er weer Balfolk door Emelie en Wen op Keltfest. 

Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid. 

Tijdens een introductie workshop leggen Emelie en Wen de basis van verschillende dansen stap voor stap uit. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje… 

We brengen de geleerde dansen meteen in de praktijk op de fijne muziek van Wouter en de Draak

Twibv

‘Twibv’ ontstond als een excuus voor een groep vrienden om samen muziek te maken, maar groeide al snel uit tot een volwaardige folkpop-band met eigen materiaal. Muziek maken en verhalen vertellen, dat is wat wij graag doen. Of deze verhalen nou afkomstig zijn uit literatuur, gedichten, de natuur, onze eigen ervaringen of onze fantasie maakt ons eigenlijk niks uit. We gebruiken hiervoor een enorme variëteit aan instrumenten (de teller staat bijna op 15!), verschillende talen en vooral veel humor, zelfs in de liedjes die eigenlijk over dood en verderf gaan. Met onder andere piano, ukelele, viool, fluit, cajon en zang vertellen we jullie een paar van onze favoriete verhalen.
In 2015 maakten we een kleine cd genaamd ‘Snippets’, en op dit moment zijn we druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. Waar de letters in ‘Twibv’ voor staan? Dat is geheim. Maar we staan open voor jullie gekste suggesties…!

Twibv speelt op zaterdag op Keltfest.

Sprookspreker

De Sprookspreker is terug op Keltfest om de mooiste verhalen uit verschillende Keltische landen te vertellen. Met groot enthousiasme voert hij zijn gehoor mee naar groene velden en ruige bergen waar de epische avonturen uit het oude Ierland of het middeleeuwse Schotland zich afspelen. Met zijn kistje vol verhalen reist de Sprookspreker de wereld rond, voor elk verhaal zit er een voorwerp in het kistje. Het publiek hangt aan zijn lippen als hij vertelt over helden en reuzen, magische drankjes en tovenaars, koningen en prinsessen. Verhalen van de Sprookspreker zijn altijd geschikt voor alle leeftijden.