Entertainment

’t Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe een pottenbakker te werk gaat? Hoe je nu een heerlijk maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of wil je zelf een armbandje vilten of een muisje van stro vlechten? Tijdens Keltfest kan dat weer, want voor het vierde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde weer aanwezig op Keltfest!

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtlieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen; goudglanzende sieraden van stro; maffe hoeden en woeste kragen van wol; prachtige bekers, potten en kannen van klei. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.

Pax Romana

Te midden van al het Keltische geweld houdt één Romeins kampje dapper stand. Het zijn de Romeinen van vereniging Pax Romana. Zij laten zien hoe de Romeinen in Nederland in de 1e eeuw na Christus leefden. Hoewel de ontmoetingen tussen Kelten en Romeinen niet altijd zonder slag of stoot ging, schreven de Romeinen belangrijke dingen over de Kelten op. De culturele kloof tussen Kelten en Romeinen was groot, maar ondanks dat leerden beide culturen elkaar steeds beter kennen en wisselden zij kennis uit. Het getraind en sterk houden van de Romeinse soldaten is de hoogste prioriteit. Tussendoor zijn zij met verschillende klussen bezig in het militaire kamp. De burgers beoefenen diverse ambachten, zoals houtbewerken en koken. Maar in het burgerkamp kom je zeker niet alleen Romeinse burgers tegen. Verschillende Keltische burgers handelen met de Romeinen. Keltische producten en grondstoffen worden met de Romeinen geruild voor keramiek of munten.

Gwylan

Gwylan is een vroege IJzertijd groep van rond 800 voor Christus uit west Noord-Brabant.

Wij laten verschillende technieken zien zoals vuursteen bewerken, mandenvlechten, sprangen, naaldbinden en vissenleer maken. Ons kampement proberen we zo historisch correct mogelijk aan te kleden en alles is nagenoeg zelf gemaakt.

We hebben een grote kennis van de prehistorie, dus vraag gerust!

Bloodaxes of Cweorth

Maak kennis met de Bloodaxes of Cweorth. Onze oudste bewoner is de kok en hangt graag een biggetje aan het spit of maakt viking stoofpot. De grootste eenbenige viking die je ooit gezien hebt, Bodulfr, bewerkt leer of maakt praatjes. Als Othela niet meekookt of de twee vikingen in de gaten houd, werpt zij de runen en maakt talismannen en amuletten en vertelt je iets over de geschiedenis. Freya maakt handpoppen met  kinderen, kan naaldbinden en wielvlechten en we laten je graag zelf proberen. Zin in een potje Hnefatafl?

Tim Talesman

Tim Talesman vertelt nu jaren op zijn eigen manier over mythen, sagen en sprookjes. Helden, goden en monsters passeren de revue.
Niet alleen oude verhalen, maar ook nieuwe onbekende verhalen komen voorbij. Kom langs en laat je meenemen naar verre oorden en mooie avonturen.

Marsanta Suibhai

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Van hout en been maken we gebruik voorwerpen, handwerk gereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden, die we ook verkopen en zelf ook gebruiken om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Maar ook een korte workshop is mogelijk!

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Sprookspreker

De Sprookspreker is terug op Keltfest om de mooiste verhalen uit verschillende Keltische landen te vertellen. Met groot enthousiasme voert hij zijn gehoor mee naar groene velden en ruige bergen waar de epische avonturen uit het oude Ierland of het middeleeuwse Schotland zich afspelen. Met zijn kistje vol verhalen reist de Sprookspreker de wereld rond, voor elk verhaal zit er een voorwerp in het kistje. Het publiek hangt aan zijn lippen als hij vertelt over helden en reuzen, magische drankjes en tovenaars, koningen en prinsessen. Verhalen van de Sprookspreker zijn altijd geschikt voor alle leeftijden.

Deuoxtonion

Deuoxtonion betekent letterlijk: “Van Goden en mensen”.

Deuoxtonion is ook een groep enthousiastelingen met een passie voor de oudste geschiedenis van onze streken in het algemeen en van de late ijzertijd in het bijzonder. Vanuit de diepe overtuiging dat veel mensen nog steeds een vertekend beeld hebben van onze voorouders, ons opgedrongen door het eenzijdige verhaal van Gaius Julius Caesar, proberen wij via ons living history-project een impressie te geven van het dagelijks leven van een uitgebreide ijzertijdfamilie uit het jaar 60 voor onze jaartelling. Net voor de inval van de Romeinen in onze streken dus.

 

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven, het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de late bronstijd en vroege ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

Magisch Verhaal

Martin van Magisch Verhaal is een gepassioneerde verhalenverteller, goochelaar en theatermaker. Op Keltfest kunt u luisteren en kijken naar verschillende verhalen.

Oude helden en schurken zullen weer tot leven komen en jullie meenemen op het avontuur wat zij beleefd hebben.

Kom luisteren naar één van de verhalen en laat je mee voeren in de wereld van Magisch Verhaal, waar alles mogelijk is.

Sweordweras Ealdseaxe

De Saksen waren een volk dat in de vroege middeleeuwen voornamelijk in gemeenschappen van sibben leefde. Het waren boeren, jagers, vissers, maar ook rovers op de Noordzee en haar kusten. Na de era van Romeinse overheersing in Engeland is een gedeelte van de Saksen daarheen gemigreerd. Andere bleven op het vasteland, voornamelijk in de gebieden van Noord-Duitsland, maar ook in gebieden van Nederland en Frankrijk.

Deze Saksen werden Ealdseaxe (Oudsaksen) genoemd en waren het volk dat het langst bleef vasthouden aan de heidense tradities in West-Europa. In de loop van de 8e eeuw trachtten de Franken het heidendom te onderdrukken en de Saksen onder dwang te kerstenen. Er ontstond een verbitterde strijd, bekend als de Saksenoorlogen.

Sweordweras Ealdseaxe houden zich bezig met het opsporen van de karig behouden gebleven informatie over leefgewoonten van de oude Saksen. Hun presentatie van ambachtelijk handwerk, vechtscenes en dagelijks leven geven u inzicht in de vergane Saksische cultuur.

LandLink & The Pagan Lady

Deze twee sterke vrouwen hebben deze editie hun handen ineengeslagen.

LandLink herleeft de tijd van de Vikingen die zowel in sterke verbondenheid met de natuur stonden als een ontwikkelde cultuur hadden vol fijnzinnig vakmanschap. Naast de schoonheid van de historische ambachten staat het ervaren van aardse verbondenheid centraal. Voor een vacht wordt een dier dan ook ter plekke gevilt. LandLink blijft zo dicht bij de basis als het kan en laat je zo hernieuwd contact maken met de wereld om je heen. 

The Pagan Lady is een witte heks. Het oeroude beeld van de wijze “oude”‘ vrouw die naar u luistert en kan helpen met haar praktische magie, kruidenkunde en vooral haar ervaringswijsheid en kennis van stenen, bomen, astrologie,kruiden en planten. Ze heeft voor u wellicht een spell, een talisman, een toverstokje, een magisch poeder-of balsem, een passend theerecept of simpel goede raad. Vraag haar het orakel te raadplegen bij diepgaande vragen of moeilijke beslissingen. 

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings bestaan uit een aantal Viking families die samen op het kampement het dagelijks leven van Vikingen laten zien. Naast het kampleven beoefenen we ook diverse ambachten en geven we onze jongelingen instructies om als krijger ‘op Viking te gaan’.

Deze Vikingen bijten niet en willen u graag alle informatie geven over het Viking leven.

Clan MacBran

Wij zijn Clan MacBran. Wij zijn een groep re-enactors, die de periode van de Jakobieten 1745-1746 hebben gekozen om na te spelen. In deze periode probeerden de volgelingen van de verbannen engelse koning James VII, de engelse en schotse troon weer terug te veroveren. De opzet van de groep bestaat uit een kampement van Jakobieten, waarin het dagelijks leven uit die tijd gedemonstreerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:
Het bereiden van eten, diverse ambachten; mandenvlechten, houtbewerking, houtsnijwerk, smeden, netten, breien, wassen, kleding maken, bandweven, zeep zieden en boter karnen. Wapens en de bijbehorende vechttechnieken. Demonstraties van klederdracht zoals de Great kilt (heren) en de Arisaid (dames) en het inrichten van het kamp en de tenten.

Haertfara

Hallo! Wij zijn Mark en Paula, samen met onze hond Roos bewonen wij het kampement Haertfara. Ons kampement draagt de naam Haertfara wat reizende haard betekent, of wel ‘thuis weg van huis’. De haard is het hart van het huis, hier wordt het eten bereidt en vind je warmte, geborgenheid en gezelligheid. Bij ons kun je zien hoe men in de vroege middeleeuwen leefde.

Wij houden ons bezig met koken op houtvuur, spelletjes doen, praatjes maken en verder alles wat bij het leven van een reizende haard in de vroege middeleeuwen komt kijken. Van de kok kun je een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik op je vingers als je uit de pan snoept. Als je in de keuken woont heb je geen honger, dus wij bijten niet. Met andere woorden: stel je vragen gerust. We beantwoorden ze graag!