Nieuws

Programmaboekje 2017

’t Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe een pottenbakker te werk gaat? Hoe je nu een heerlijk maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of wil je zelf een armbandje vilten of een muisje van stro vlechten? Tijdens Keltfest kan dat weer, want voor het vierde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde weer aanwezig op Keltfest!

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtlieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen; goudglanzende sieraden van stro; maffe hoeden en woeste kragen van wol; prachtige bekers, potten en kannen van klei. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.

Pax Romana

Te midden van al het Keltische geweld houdt één Romeins kampje dapper stand. Het zijn de Romeinen van vereniging Pax Romana. Zij laten zien hoe de Romeinen in Nederland in de 1e eeuw na Christus leefden. Hoewel de ontmoetingen tussen Kelten en Romeinen niet altijd zonder slag of stoot ging, schreven de Romeinen belangrijke dingen over de Kelten op. De culturele kloof tussen Kelten en Romeinen was groot, maar ondanks dat leerden beide culturen elkaar steeds beter kennen en wisselden zij kennis uit. Het getraind en sterk houden van de Romeinse soldaten is de hoogste prioriteit. Tussendoor zijn zij met verschillende klussen bezig in het militaire kamp. De burgers beoefenen diverse ambachten, zoals houtbewerken en koken. Maar in het burgerkamp kom je zeker niet alleen Romeinse burgers tegen. Verschillende Keltische burgers handelen met de Romeinen. Keltische producten en grondstoffen worden met de Romeinen geruild voor keramiek of munten.

Gwylan

Gwylan is een vroege IJzertijd groep van rond 800 voor Christus uit west Noord-Brabant.

Wij laten verschillende technieken zien zoals vuursteen bewerken, mandenvlechten, sprangen, naaldbinden en vissenleer maken. Ons kampement proberen we zo historisch correct mogelijk aan te kleden en alles is nagenoeg zelf gemaakt.

We hebben een grote kennis van de prehistorie, dus vraag gerust!

Bloodaxes of Cweorth

Maak kennis met de Bloodaxes of Cweorth. Onze oudste bewoner is de kok en hangt graag een biggetje aan het spit of maakt viking stoofpot. De grootste eenbenige viking die je ooit gezien hebt, Bodulfr, bewerkt leer of maakt praatjes. Als Othela niet meekookt of de twee vikingen in de gaten houd, werpt zij de runen en maakt talismannen en amuletten en vertelt je iets over de geschiedenis. Freya maakt handpoppen met  kinderen, kan naaldbinden en wielvlechten en we laten je graag zelf proberen. Zin in een potje Hnefatafl?

Tim Talesman

Tim Talesman vertelt nu jaren op zijn eigen manier over mythen, sagen en sprookjes. Helden, goden en monsters passeren de revue.
Niet alleen oude verhalen, maar ook nieuwe onbekende verhalen komen voorbij. Kom langs en laat je meenemen naar verre oorden en mooie avonturen.

Marsanta Suibhai

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Van hout en been maken we gebruik voorwerpen, handwerk gereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden, die we ook verkopen en zelf ook gebruiken om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Maar ook een korte workshop is mogelijk!

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Plunder

Plunder is een Nederlandstalige pirate partyfolk band uit Leeuwarden. De band maakt dansbare liedjes over tergende liefde, lonkende lust en verlangen naar vrijheid en zorgt altijd voor leven in de brouwerij. Plunder bestaat uit een vijftal enthousiastelingen met authentieke instrumenten en de drang om muziek te maken. Met invloeden uit uiteenlopende stijlen als Ierse folk, balkan, country, ska en klezmer zet de groep een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje schorem wordt elke plek die het gezelschap aandoet gegarandeerd geplunderd!

Balfolk

 

Natuurlijk is er weer Balfolk door Emelie en Wen op Keltfest. 

Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid. 

Tijdens een introductie workshop leggen Emelie en Wen de basis van verschillende dansen stap voor stap uit. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje… 

We brengen de geleerde dansen meteen in de praktijk op de fijne muziek van Wouter en de Draak

Twibv

‘Twibv’ ontstond als een excuus voor een groep vrienden om samen muziek te maken, maar groeide al snel uit tot een volwaardige folkpop-band met eigen materiaal. Muziek maken en verhalen vertellen, dat is wat wij graag doen. Of deze verhalen nou afkomstig zijn uit literatuur, gedichten, de natuur, onze eigen ervaringen of onze fantasie maakt ons eigenlijk niks uit. We gebruiken hiervoor een enorme variëteit aan instrumenten (de teller staat bijna op 15!), verschillende talen en vooral veel humor, zelfs in de liedjes die eigenlijk over dood en verderf gaan. Met onder andere piano, ukelele, viool, fluit, cajon en zang vertellen we jullie een paar van onze favoriete verhalen.
In 2015 maakten we een kleine cd genaamd ‘Snippets’, en op dit moment zijn we druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. Waar de letters in ‘Twibv’ voor staan? Dat is geheim. Maar we staan open voor jullie gekste suggesties…!

Twibv speelt op zaterdag op Keltfest.

Sprookspreker

De Sprookspreker is terug op Keltfest om de mooiste verhalen uit verschillende Keltische landen te vertellen. Met groot enthousiasme voert hij zijn gehoor mee naar groene velden en ruige bergen waar de epische avonturen uit het oude Ierland of het middeleeuwse Schotland zich afspelen. Met zijn kistje vol verhalen reist de Sprookspreker de wereld rond, voor elk verhaal zit er een voorwerp in het kistje. Het publiek hangt aan zijn lippen als hij vertelt over helden en reuzen, magische drankjes en tovenaars, koningen en prinsessen. Verhalen van de Sprookspreker zijn altijd geschikt voor alle leeftijden.

Open Irish Trad Session

Open Irish Trad Session met The Fierce Mild Diddly!

Kom meespelen in de open Ierse sessie geleid door de Fierce Mild Diddly. Zing, speel, vertel een verhaal, doe wat je het beste kan en vergeet niet om ook gezellig te te mixen, muziek uit te wisselen en een drankje (of twee) te doen. In de Spiegeltent tussen de optredens door! Tot dan!

 

Deuoxtonion

Deuoxtonion betekent letterlijk: “Van Goden en mensen”.

Deuoxtonion is ook een groep enthousiastelingen met een passie voor de oudste geschiedenis van onze streken in het algemeen en van de late ijzertijd in het bijzonder. Vanuit de diepe overtuiging dat veel mensen nog steeds een vertekend beeld hebben van onze voorouders, ons opgedrongen door het eenzijdige verhaal van Gaius Julius Caesar, proberen wij via ons living history-project een impressie te geven van het dagelijks leven van een uitgebreide ijzertijdfamilie uit het jaar 60 voor onze jaartelling. Net voor de inval van de Romeinen in onze streken dus.

 

Kelten zonder Grenzen

Kelten zonder Grenzen is een band rondom de twee harpistes Lies en Coca. Zij spelen met losse en vaste gastmuzikanten, maar altijd vol levensvreugde en met een woeste passie voor muziek. Zij laten hun harpen zingen, van wild tot dromerig, geïnspireerd door West-Europese balfolkmuziek, mooi zonlicht en cappuccino met lekker veel schuim.

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven, het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de late bronstijd en vroege ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.