Blog

Keltfacts: Negen plaatsen in Schotland waar je geweest moet zijn

Als je ooit de kans hebt om het mooie Schotland te bezoeken, dan kun je de volgende plaatsen zeker niet overslaan! We hebben voor jullie een lijst opgesteld met -voor ons toch wel- de hoogtepunten van Schotland. Dit prachtige land is er zeker een om aan je bucketlist toe te voegen.

Fort William

Allereerst op het lijstje is Fort William, onder de locals ook wel Fort Bill genoemd. Voor de meeste mensen is deze plaats vooral bekend door zijn ligging naast de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, Ben Nevis. Deze enorme berg was ooit een vulkaan. Miljoenen jaren geleden is hij ingestort, bewijs hiervan vind je nog op de top. De naam van de berg heeft twee vertalingen vanuit het oud Gaelic, namelijk: ‘de berg met zijn hoofd in de wolken’ en ‘giftige berg’. Bewandel hem eens en beslis daarna maar welke vertaling jij het beste vindt!

Maar dat is zeker niet alles! Je kunt hier namelijk opstappen op de Jacobite Steam Train; bij ons beter bekend als de Hogwarts Express uit de Harry Potter Franchise. Met deze trein kun je naar Mallaig, een lieflijk plaatsje aan de westkust. Eet daar een heerlijk lunch in een pub (reserveren wel handig) en ga met dezelfde trein weer terug. Reserveren voor de trein noodzakelijk!

Je kunt ook met de auto naar Mallaig rijden. Dan is het zeker even de moeite waard om te stoppen bij het Glennfinnan Viaduct. Als je het precies zo Dit is het beroemde viaduct uit Harry Potter, probeer er te zijn als de trein langskomt. Echt een aanrader! Parkeer niet je auto bij het Visitor Centre, maar net na het water (vanaf Fort William gezien) aan de zijkant. Loop vervolgens het weggetje af totdat je bij het viaduct bent, hier kun je linksaf een wandelpad op. Als je deze volgt totdat je een mooi uitzicht hebt op het viaduct, is het daarna wachten op de trein. Met een beetje mazzel komt er ook een doedelzakspeler de wachttijd wat opleuken. Misschien zie je zelfs een vliegende Ford Anglia voorbij komen!

Edradour Distillery, Pitlochry

Als je een whisky-liefhebber bent, dan kun je een bezoekje aan een distillery niet overslaan. Natuurlijk is het leuk om naar de distillery van Dalwhinnie, The Glenlivet en/of Aberlour te gaan, maar er is absoluut eentje die je niet mag overslaan: de Edradour Distillery in Pitlochry. Deze distillery staat bekend als Scotland’s Little Gem, het is de kleinste nog werkende distillery in Schotland. De plek is idyllisch, met een kabbelend beekje, een watervalletje, bruggetjes en vele bloempartijen. De tour is erg leuk, en drink vooral in het café een kop koffie. Je mag de mok namelijk houden, en dan heb je gelijk een mooi souvenir. Dat staat extra leuk in de kast naast je Keltfest mokken.
Reserveren noodzakelijk.

Glen Ord

De distillery die je ook absoluut niet mag missen als whisky-liefhebber, is de distillery van The Singleton of Glen Ord. Het verhaal achter de Singletons is heel apart, er zijn 3 Singleton distilleries in Schotland en alle drie maken ze een eigen Singleton. Echter, ze zijn niet overal te koop. Elke Singleton wordt voor een specifiek werelddeel gemaakt, en je kunt deze dan ook (behalve bij de distillery zelf) nergens anders kopen dan op dat specifieke werelddeel. Zo is The Singleton of Dufftown voor de Europese markt, deze koop je ook in Nederland bij de betere slijter. The Singleton of Glen Ord wordt gemaakt voor de Aziatische markt, en The Singleton of Glendullan voor de Amerikaanse markt. De Glen Ord distillery ligt als enige in de Highlands, de andere twee liggen in Dufftown in Speyside.

Loch Ness & Urquhart Castle

Een van de meest bekende plaatsen is toch wel Loch Ness. Dit meer is bekend geworden door het zeemonster ‘Nessie’ wat er volgens de verhalen nog woont. Ook wij hebben al eens over Nessie verteld in onze blof over mythische dieren.

Maar ook Urquhart Castle, wat naar Loch Ness ligt is zeker de moeite waard. Een beetje toeristisch, maar dat is ook logisch: het uitzicht vanaf deze ruïne over Loch Ness is gewoonweg fenomenaal. Je kunt vanaf de steiger beneden bij het kasteel met een bootje het meer op, dit levert ook erg mooie plaatjes op vanaf het water. Misschien vang je zelfs een glimp op van Nessie.

Cairngorm Mountain

In het Cairngorms National Park ligt de Cairngorm Mountain. Zowel in de zomer als winter is het hier erg mooi; in de winter kun je er skiën en in de zomer prachtig wandelen. Je kunt met de auto heel ver komen, maar het laatste stukje is het leukste: je gaat met een treintje de berg op! Eenmaal boven is het genieten geblazen van de prachtige vergezichten, als het helder is kun je zelfs de Ben Nevis zien liggen.

Culloden Battlefield

Bij een bezoek aan Schotland mag ook een bezoek aan Culloden Battlefield niet ontbreken. Op deze plek kwam de laatste opstand van de Jacobieten tot een hoogtepunt met een enorme veldslag als gevolg. Ook de serie Outlander gaf veel aandacht aan dit moment in de geschiedenis.

Het is een hele indrukwekkende plek, en met de altijd aanwezige wind en op een grijze grauwe dag is het niet moeilijk voor te stellen hoe het slagveld eruit moet hebben gezien.

Als je toch daar in de buurt bent, bezoek dan gelijk de Clava Cairn. Een indrukwekkend grafmonument uit de Bronstijd, gratis toegankelijk.

Orkney

Deze eilandengroep verdient een meerdaags bezoek, er is zoveel geschiedenis en cultuur te vinden! De hoogtepunten van dit eiland zijn toch wel Skara Brae (een prehistorisch dorp van 5000 jaar oud, wat pas in 1850 ontdekt is), The Ring of Brodgar (een steencirkel uit het Neolithicum), het plaatsje Kirkwall met de St Magnus Cathedral en natuurlijk de Highland Park Distillery.

Isle of Skye

Voor de allermooiste natuurfoto’s verdient ook the Isle of Skye een bezoek. Als je hier rondloopt voelt het alsof je in een andere wereld bent. Het dramatische landschap met woeste natuur, veel hoogteverschillen en het omringende water voelt haast magisch aan.

Dit hebben ook filmmakers gemerkt. Er zijn de afgelopen jaren verschillende films hier opgenomen. Naast de meer voor de hand liggende MacBeth, Made of Honor en Highlander, vormt the Isle of Skye ook het decor voor Monty Phyton and the Holy Grail, de GVR en de James Bond-film Skyfall.

Je kunt ook een bezoekje wagen aan Dunvegan Castle. Dit is een van de oudst nog bewoonde kastelen van Noord Schotland, maar volgens de folklore dwalen er veel geesten rond.


Heb jij nog mooie toevoegingen aan deze lijst? Laat het ons weten!

Foto Loch Ness door Sam Fentress

Check this out