Blog

Keltfacts: Arthuriaanse plaatsen

We willen je graag kennis laten maken met de Keltische cultuur in onze blogserie Keltfacts. In deze blog gaan we verder in op Koning Arthur: welke Keltische plaatsen hebben een verband met zijn verhalen?

Waar staat het kasteel van Koning Arthur?
In de legendevorming rondom Koning Arthur worden veel plaatsen in verband gebracht met zijn figuur of met de avonturen die hij heeft beleefd. Een van deze plaatsen is het kasteel Tintagel, in Noord-Cornwall. De geruchten over dit kasteel begonnen rond de twaalfde eeuw. Geoffrey of Monmouth benoemde het kasteel als de plaats waar Arthur verwekt is. Interessanter is misschien nog wel om uit te zoeken of het hof van Koning Arthur een bestaande plaats is geweest.

Afgezien van zijn relatie met koning Arthur, heeft kasteel Tintagel ook een relatie met Merlijn. Beneden de kliffen waar het kasteel op gesitueerd is, vind je een zee-grot. In een van de legendes drijft Arthur als kind aan land bij de grot, waar hij later wordt gevonden door Merlijn. De legendarische tovenaar zou zelf Carmarthen in Wales als geboorteplaats hebben. De legende vertelt dat hij geboren werd als zoon van de duivel en een puur meisje, en wordt daardoor de drager van kennis. Uiteindelijk moeten zelfs de meest ouden en wijzen sterven. Merlijn zou begraven zijn in Paimpont in Bretagne (Frankrijk), maar je kunt zijn graf ook vinden in Drumelzier (Schotland). Het verhaal gaat dat Merlijn aan de kust van Drumelzier zijn eigen profetie vervulde: hij stierf door te vallen, al struikelend vanaf een klif, alwaar hij gespiesd werd door op een hengel terecht te komen en vervolgens verdronk hij in het water.

Arthur's Seat in Edinburgh is een van de genoemde plaatsen als mogelijke locatie voor Camelot. In sommige verhalen over Arthur's Seat wordt echter gesproken over een boogschutter held met dezelfde naam, in plaats van over de koning Arthur waar we het in deze blog over hebben.

Volgens Sir Thomas Malory, die bekende auteur van Koning Arthur verhalen, is het Kasteel van Winchester Camelot. Het heeft zelfs de ‘Winchester-ronde tafel’ en de Romeinse kenmerken die in het verhaal worden beschreven. Meer mogelijke locaties voor Camelot liggen rond Wales, zoals Caerleon en Mynydd Baedan.

Cadbury Castle is een andere optie voor Camelot als we John Leland mogen geloven. Etymologisch gezien de meest waarschijnlijke locatie als het is geëvolueerd van de Welshe term Camalet of Camlann, die vergelijkbaar is met Camelot. Geografisch is Cadbury Castle ook een optie omdat het dicht bij de rivieren de Cam, West Camel en Queen Camel ligt, waar de Slag van Camlann heeft plaatsgevonden: de laatste strijd tussen Koning Arthur en Mordred.

Rond de vijfde en zesde eeuw stond er in Zuid Cadbury een kasteel op een plek waar tegenwoordig een heuvelfort is. Als kasteel werd het door de Romeinen gebruikt. Toen ze vertrokken, werd het opnieuw versterkt en zou het door Arthur als zijn hoofdkwartier zijn gebruikt.

Van het kasteel loopt een wandelpad naar het zuiden genaamd Arthurs Lane. Dit loopt helemaal door naar Glastonbury, een kleine stad waar je ook vele connecties met de legendes vindt.


Waar ligt Koning Arthur begraven?
Na de Slag bij Camlann werd Arthur naar het eiland Avalon gebracht om te herstellen van zijn verwondingen.
In 1190 zeiden monniken uit de abdij van Glastonbury dat ze botten hadden gevonden die van Guinevere en Arthur moeten zijn geweest. De monniken hadden een kist gevonden met de inscriptie dat de botten van de koning van het eiland Avalon, koning Arthur, waren. Sommige historici denken echter dat het een stunt van de monniken was om geld in te zamelen voor hun abdij.

De Glastonbury Tor wordt geassocieerd met het eiland Avalon. Lang geleden was het waterpeil veel hoger. De speculatie dat de Glastonbury Tor destijds een eiland was, is niet zo vreemd. Het eiland Avalon kreeg de bijnaam Island of Glass, dat enige overeenkomsten heeft met Glastonbury.

Waar zijn Excalibur en de Heilige Graal?
De Heilige Graal zou bovendien begraven liggen onder de Glastonbury Tor. Deze is verbonden met de Chalice Well aan de voet van de Tor.

Een andere versie van de Heilige Graal bij Glastonbury verhaalt hoe Jozef van Arimathea de graal naar Engeland bracht. Hierop volgend begroef Joseph in weer een andere variant een glazen kom in de buurt van de abdij van Glastonbury. Toen hij met vrienden ging wandelen, vonden ze de kom en beweerden dat het de originele Heilige Graal van koning Arthur was.

Afhankelijk van het verhaal dat je volgt, werd Excalibur ofwel aan Arthur gegeven door de Vrouwe van het Meer, ofwel uit de steen getrokken. Er is een meer in Cornwall, in de buurt van Bodmin Moor, waarvan wordt gezegd dat het de plek is waar Arthur zijn zwaard kreeg van de Vrouwe van het Meer. Het meer zou ook in de buurt van zijn kasteel Camelot kunnen zijn, of vlakbij het slagveld, waar het zwaard hem werd geschonken om zijn vijand te verslaan.

Heb jij plaatsen bezocht die verband houden met Arthuriaanse legendes? Wist je dat er zoveel locaties aan deze verhalen waren gekoppeld?

Tekst door Dewi van Zeggelaar

Bekijk ook