Blog

Keltfacts: Bara Brith

We laten jullie graag kennis maken met de Keltische cultuur in onze rubriek Keltfacts. In deze blog geven we jullie het recept voor een typisch Welsh broodsoort: Bara Brith

Bara Brith, letterlijk vertaald ‘gespikkeld brood’ vanuit het Welsh wordt ook wel Welsh tea cake genoemd. De naam ‘gespikkeld’ komt door de rozijnen die in het recept zitten. Het is een zoete broodsoort die bijna cakeachtig smaakt. Het brood wordt vaak aangeraden met een lekkere klodder boter erop.

Wat heb je nodig om het brood te maken?

  • 300 gram rozijnen en krenten
  • 75 gram gedroogde kersen of cranberries
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 4 deciliter (zwarte)thee
  • 400 gram zelfrijzende bakmeel met volkorenmeel gemixt
  • Een snufje zout
  • 40 gram boter of margarine
  • 2 eieren
  • 150 gram basterdsuiker

Hoe bak je Bara Brith?

Je begint een avondje van tevoren. Breng de thee aan de kook en laat er daarna het gedroogd fruit en de suiker een nacht in weken.

De volgende dag begint het échte bakken. Begin met het voorverwarmen van de oven op 150℃, dan hoef je daar niet meer op te wachten als je klaar bent met het maken van het deeg.

Als de oven aanstaat, pak je een kom om in te mixen. Begin met het mengen van de boter, eieren, thee, rozijnen en het andere gedroogd fruit.

Voeg daarna het zout, meel en de specerijen toe. Roer voorzichtig zodat het meel niet te veel opstuift tijdens het roeren, maar zorg wel dat alles goed door elkaar gaat.

Voor Bara Brith wordt meestal een cakevorm gebruikt. Vet de vorm eerst in met olie of boter en leg er een vel bakpapier in. Als je het hele mengsel gemixt hebt tot een glad beslag, mag het in de vorm.

Het brood moet ongeveer 80 minuten bakken, maar het kan zijn dat het soms nog wat langer moet. In dat geval moet je doorbakken totdat je er een stokje in kan steken, en deze zonder restjes deeg weer uit het brood komt.

Alles klaar? Nog een kwartiertje laten afkoelen en niet stiekem snoepen!

Eet smakelijk!

Bekijk ook