Blog

Keltfacts: Highland Games

We laten jullie graag kennis maken met de Keltische cultuur in onze rubriek Keltfacts. In deze blog duiken we in de Highland Games.

De Highland Games zijn een moderne versie van de clan spelen uit de hooglanden van Schotland. Deze clan spelen werden volgens overlevering voor het eerst in de elfde eeuw gehouden, en bestonden uit activiteiten die tijdens de jaarlijkse clan bijeenkomsten werden gehouden. Zo daagde de Schotse koning Malcolm III deelnemers uit tot een wedloop. Hij hoopte op deze wijze zijn koninklijke boodschapper te vinden onder de snelste renners van het land. Tussen 1745 en 1781 werden de Highland Games tijdelijk verboden door de Britse regering, na een Schotse opstand. In deze periode mochten de Schotten geen doedelzak spelen, geen kilt of wapens dragen en geen grote bijeenkomsten houden. De eerste bijeenkomst na dit verbod was in 1781. De moderne spelen zijn rond 1850 gemodelleerd en worden tot op de dag van vandaag in Schotland en ook ver daar buiten gehouden.

Uit welke onderdelen bestaan de Highland Games?

Tijdens de spelen zijn er verschillende onderdelen waaraan je kan deelnemen. Een van de meest bekende onderdelen is Boomstamwerpen of Caber toss, waarbij het doel is om een paal zo recht mogelijk vooruit te werpen. Hierbij moet de paal gekanteld zijn, anders is de worp ongeldig. Hoe rechter de paal is weg gekanteld, hoe hoger de score. Daarnaast is het gewichtwerpen ook een onderdeel van de spelen. Hierbij slingert de werper een gewicht dat aan een touw zit zo ver mogelijk weg. Steenwerpen of kogelstoten is ook een van de populaire onderdelen, als een van de oudste krachtmetingen. Als laatste is touwtrekken ook een onderdeel van de Highland Games. Het team (de clan) die twee keer wint, heeft de match gewonnen.

Er zijn nog veel meer onderdelen, maar of een spel wel of niet meedoet aan de Highland Games hangt af van het evenement zelf.

Doe mee aan de Highland Games

Inmiddels zijn de Highland Games een wereldwijd fenomeen. Elk evenement heeft zijn eigen elementen en tradities. Ook op Keltfest worden er Highland Games gehouden. Zo organiseert de Highland Games Federatie in Nederland & Belgiƫ Nationaal Kampioenschap wedstrijden, waar je de echte pro's aan het werk kunt zien. Zelf eens proberen? Kris Stomphorst geeft op Keltfest workshops van de Highland Games. Voor deze workshops kun jij je als bezoeker inschrijven op de dag zelf. In teams van minimaal drie mensen kunnen jullie dan deelnemen. De workshop duurt ongeveer een half uur en je leert onder andere kogelstoten en boomstam werpen.

Festivalsfeer

Naast het gooien, trekken en werpen is er nog meer te doen tijdens de Highland Games. Net zoals op Keltfest staan er kraampjes, wordt er gedanst en gefeest. Doedelzak spelers houden parades en openen en sluiten zo vaak het evenement. Tijdens de originele spelen waren er parades en verschillende kleinere competities, zoals dans en muziek, rondom de officiƫle competities. Zo ligt Keltfest eigenlijk niet ver van de oorspronkelijke Highland Games evenementen.

Heb jij tijdens Keltfest wel eens een Highland Games workshop gevolgd of ben je toeschouwer geweest? Ga je volgend Keltfest (weer) meedoen?

Door Dewi van Zeggelaar

Bekijk ook