Blog

Keltfacts: zeven Ierse films die je niet mag missen

Weer een avondje verveeld op de bank en is het gebruikelijke filmaanbod niet voldoende? Wij tippen je zeven Ierse films die je niet mag missen.

The Wind that Shakes the Barley (2006)

Deze film neemt je mee naar het Ierland van 1919, tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Arbeiders verenigen zich om een vrijwillig guerrillaleger te vormen tegen het Britse paramilitaire leger de ‘Black and Tans’, die er alles aan doen om Ierse onafhankelijkheid te voorkomen. De net afgestudeerde dokter Damien (Cillian Murphy die ook kunt kennen van Peaky Blinders) laat zijn carrière achter om zich samen met zijn broer ook aan te sluiten bij deze strijd. Een verandering in de situatie leidt tot een welkome wapenstilstand, maar zet uiteindelijk families tegenover elkaar waardoor hun loyaliteit enorm op de proef gesteld wordt. Deze drama is een bijzondere weergave van historische gebeurtenissen uit de Ierse geschiedenis.


The Secret of Kells (2009)

Deze prachtige animatiefilm vertelt het verhaal over de jongen Brendan die opgroeit in de Abdij van Kells in middeleeuws Ierland. De abdij wordt veelvuldig aangevallen door Vikingen, waardoor de monniken druk in de weer zijn om de abdij muren te versterken. Onder leiding van broeder Aidan maakt Brendan kennis met zijn talent voor illustreren van geschriften en wil hij helpen met het voltooien van het (nu beroemde) Boek van Kells. Hiervoor moet Brendan zijn angsten onder ogen komen tijdens een zoektocht naar magie en eeuwenoude Ierse folklore buiten de abdij muren, waar het gevaar schuilt. Zal zijn drijfveer voor het illustreren het gevecht tegen de duisternis overwinnen?

Ondine (2009)

Dit moderne Ierse sprookje gaat over de visser Syracuse (Colin Farrell) uit West Cork die op een dag een prachtige vrouw genaamd Ondine met zijn netten uit de zee vist. Zijn dochter Annie is ervan overtuigd dat zij een Selkie is, een wezen uit de Ierse folklore. Syracuse twijfelt, maar de komst van Ondine brengt zijn tot dan toe deprimerende leven in een heel ander vaarwater. Zou het dan toch?


Waking Ned Devine (1998)

Wanneer Ned Devine na het winnen van de lotto dood in zijn bed wordt aangetroffen (met het winnende lot nog in zijn hand!), zoekt het kleine landelijke Ierse dorpje naar een oplossing. Samen houden ze de autoriteiten voor de gek door te doen alsof hij nog leeft, zodat ze gezamenlijk het geld kunnen innen en delen. Een hilarische film met een sterk Iers karakter.


The Commitments (1991)

Jimmy Rabbitte (Robert Arkins) is niet tevreden over de muziek afkomstig uit Ierland en besluit een soul group te starten, geïnspireerd door artiesten als Aretha Franklin, James Brown en Otis Redding. Maar heeft de arbeidersklasse in Dublin wel wat nodig is voor een goede portie Rhythm & Blues showband? Na enkele bijzondere audities is de band The Commitments geboren. Hebben zij wat nodig is om de Ierse muziekbusiness te veroveren?


Song of the Sea (2014)

Het animatiehuis van The Secret of Kells produceerde nog een andere prachtige film rondom Ierse mythologie.

Ben en zijn kleine zusje Saoirse – het laatste zeehonden kind – gaan op een bijzondere reis naar hun huis aan zee door een vervagende wereld van magie en Ierse legendes. Saoirse moet op zoek naar verloren stem terug te vinden zodat zij het lied van de zee kan zingen en zo kan voorkomen dat alle magische wezens voorgoed verloren gaan.

Fan geworden van dit animatiehuis? Goed nieuws: in 2020 komen ze met een derde film gebaseerd op Ierse folklore: Wolfwalkers.

Arracht (2019)

Deze film speelt zich af in Connemara, Ierland, in 1845, ten tijde van de Ierse hongersnood. De film is volledig Iers gesproken en volgt het verhaal van een visserman die wordt gezocht voor misdaden die hij niet heeft gepleegd. Ondertussen worstelt hij om het hoofd boven water te houden voor zijn familie en gaat bijna ten onder tot een hulpeloos klein meisje hem red van de ondergang. Een indrukwekkend drama over het vinden van hoop wanneer alles verloren lijkt.

Veel kijkplezier! En laat ons weten welke film jij het tofste vindt.

Afbeelding The Secret of Kells: GKIDS/Cartoon Saloon

Bekijk ook