Blog

Keltfacts: Kouign amann

We laten jullie graag kennis maken met de Keltische cultuur in onze rubriek Keltfacts. Deze keer delen we het recept voor kouign amann - een Bretonse lekkernij.

Een kouign amann kun je ook wel zien als een soort kruising tussen een croissant en boterkoek. Het werd in de negentiende eeuw bij toeval uitgevonden door een Bretonse bakker, die door schaarste van tarwe en een overvloed aan boter besloot dan maar broodcroissants te maken. Tijdens het bakken raakt de suiker gekaramelliseerd en zorgt de boter voor mooie lagen bladerdeeg en de lekkere smaak. Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. De naam kouign amann bestaat uit de woorden voor taart (kouign) en boter (amann). Niet voor niets wordt dit door de New York Times beschouwd als 'het vetste gebakje uit Europa'. Gezond? Absoluut niet. Maar wél heel lekker.

Wat heb je nodig voor Kouign amann?

Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 240 ml water
  • 25 gram boter, op kamertemperatuur
  • 5 gram bakkersgist

Verder nodig

 • 300 gram boter, koud
 • 300 gram suiker

Bereiding van Kouign Amann

 1. Meng alle ingrediënten voor het deeg en maak er een mooi brooddeeg van. Kneed het goed door en vorm er een bol van. Pak de bol in huishoudfolie en laat deze één uur rusten in de koelkast. 
 2. Vlakvoor het uur voorbij is, gaan we aan de slag met de boter. Plaats de koude boter tussen twee vellen huishoudfolie en rol deze uit tot een vierkant van ongeveer één centimeter dikte. 
 3. Haal de deegbol uit de koelkast, druk deze plat en rol vier punten aan het deeg. Leg het boterplak in het midden van het deeg en vouw de vier deegpunten hier overheen, zodat de boter bedekt raakt. Rol het deeg uit tot drie keer de lengte en vouw het vervolgens als een brief in drieën. 
 4. Draai het geheel een kwartslag en rol het deeg opnieuw uit, ditmaal zodat het deeg tot de breedte drie keer zo lang is. Vouw het wederom in drieën, verpak het in huishoudfolie en laat dit weer één uur rusten in de koelkast. 
 5. Strooi een deel van de suiker over je werkblad en rol het deeg na het uur in de koelkast weer uit, tot driemaal de lengte. Bestrooi vervolgens de bovenkant van het uitgerolde deeg met suiker en duw dit lichtjes aan. Vouw het deeg wederom in drieën, draai het deeg een kwartslag en herhaal de handelingen in de breedte. Nu moet alle suiker in het deeg zijn verwerkt. 
 6. Vet 10 kleine bakvormen (tartelette) van een doorsnede van ongeveer acht centimeter in en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. 
 7. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer een kwart centimeter dik en snijd dit in vierkanten van ongeveer acht tot tien centimeter. Vouw te punten van de deegvierkanten naar binnen en druk deze vast op het deeg. Leg het deeg in de bakvormen en laat deze een half uur rijzen. 
 8. Bak jouw kouigns amann in 25 minuten gaar in de oven. Verwijder na het bakken de bakvormen en laat ze afkoelen.

Tijd om te genieten. Kalon digor, eet smakelijk!

Nog niet klaar met bakken? Probeer dan ook eens Bara Brith, een heerlijke Welshe cake.

Bekijk ook