Blog

Keltfacts: zes Keltische must-see series

Met het koudere weer van de afgelopen tijd, is het nu het perfecte moment om onder een dekentje op de bank te genieten van een fijne serie. Wij zetten in deze Keltfacts blog de zes leukste series uit Keltische gebieden voor je op een rij.

Shetland

Deze Schotse misdaad drama speelt zich af op de Schotse Shetlandeilanden. De uitgestrekte en afgelegen locatie is de perfecte set voor moord, mysterie, stormen en meer moord. Hou je van crimi’s? Dan ben je met vijf seizoenen Shetland wel even onder de pannen.

Monarch of the Glen

In Monarch of the Glen wordt Archie MacDonald, laatste in de lijn van Glenbogle, aanvankelijk tegen zijn wil in de nieuwe Laird van zijn familielandgoed. De serie vormt zich uiteindelijk op zijn queeste om het armlastige landgoed weer in de oude glorie te herstellen.

Father Ted

Father Ted is waarschijnlijk een van de meest bekende Ierse series. De serie volgt de komische tegenslagen van drie Ierse priesters en hun huishoudster die op het fictieve Craggy Island aan de Ierse westkust leven. Hoewel deze sitcom alweer uit de jaren ’90 stamt, blijft hij immens populair en een echte must-see. Wist je dat er zelfs een jaarlijks ‘Ted Fest’ in County Clare, de regio waar deze show werd opgenomen, wordt gehouden?

Hinterland

Hinterland draait om hoofdinspecteur Tom Matthias en speelt zich af in en rondom Aberystwyth in Wales. Deze spannende ‘Noir dectective’ serie neemt je mee naar prachtige bergachtige Welshe landschappen. Wil je helemaal het Welshe gevoel kijken? De serie is tweelmaal opgenomen. Kijk je Hinterland, dan zie je de serie in het Engels. Maar je kunt het ook volgen in het Welsh, onder de titel ‘Y Gwyll’. Aanrader!

Outlander

Deze epische Schotse serie met prachtige muziek en kostuums kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een Engelse zuster bevindt zich op mysterieuze wijze plotseling in 1743 in Schotland. Hier ontmoet zij de onstuimige Highlander Jamie en raakt verzeilt in de Jacobitische opstanden. Er is een zesde seizoen onderweg, dus je kunt met deze serie zeker even vooruit.

Ballykissangel

De jonge Engelse priester Peter Clifford vertrekt naar zijn nieuwe parochie in de landelijke County Kerry in Ierland. Het moet een grote verandering zijn van zijn vorige positie in het centrum van Manchester, naar het kleine dorpje Ballykissangel. Maar deze Ierse gemeenschap is verre van het ingeslapen dorpje dat hij verwacht had…

Welke 'Keltische' serie kijk jij graag?

Bekijk ook