Blog

Keltfacts: zeven highlights om te bezoeken in Ierland

Laatst wisten we je al mee te nemen naar de mooiste plekjes van Schotland in onze blog. Maar ook over Ierland raakt ons team niet uitgepraat! We hebben een mooie lijst met plaatsen in Ierland waar jij op je volgende reis naartoe wil.

Dublin

De eerste in het rijtje is natuurlijk Dublin. De hoofdstad van Ierland heeft zoveel te bieden dat je er makkelijk dagen rond kunt dwalen.

Het populairste uitgaansgebied in Dublin is het Temple Bar district, waar je terecht kunt voor het echte Ierse pubgevoel. Het gebied ligt midden in het centrum. Zo kun je je dagje uit lekker eindigen met een Guinness in de hand. Vergeet niet om even een extra blokje om te lopen en het standbeeld van Molly Malone te zien. Ze is immers de hoofdpersoon in het officieuze volkslied van Dublin, “Molly Malone” (ook wel bekend als “Cockles and mussels”).

Ook de Guinness brouwerij en biertuin vind je op steenworp afstand in het centrum. Hier kun je op woensdag tot zondag genieten van het brouwproces, wisselende speciaalbieren en bijpassend eten.

Naast de ‘Ierse keuken’ zijn ook de kunst en cultuur opties binnen Dublin zeer de moeite waard. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Trinity College Library. Hier vind je ook het Book of Kells, een door Keltische monniken geschreven manuscript. De film The Secret of Kells uit onze filmtips, gaat over het maken van dit boek.

Of wat dacht je van het Viking museum Dublinia. Hier kun je alles ontdekken over Dublin’s rijke verleden in de tijden van de Vikings en de Middeleeuwen.

Hill of Tara

Niet ver van Dublin vind je the Hill of Tara. De heuvel vormde vroeger het centrum van de samenleving. De ceremoniële plaats is toneel geweest voor het kronen van verschillende koningen.

Hill of Tara is een bijzondere plek met een speciale geschiedenis. Hierom is het zeer de moeite waard om je vooraf in te lezen over haar geschiedenis en ook ter plekke te kiezen voor een guided tour. Lees alvast eens meer over Hill of Tara in onze blog.

Cliffs of Moher

Aan de andere kant van Ierland, aan de westkust, vind je de Kliffen van Moher.

Maak een wandeling door dit prachtige gebied. Het bied je een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan, terwijl de rauwe natuur van Ierland plaats biedt aan allerlei vogelsoorten die broeden op de klippen!

Glendalough

Midden in het Wicklow Mountains National Park ligt Glenadalough. In deze vallei tussen twee meren vind je de restanten van een 6e eeuwse kloosternederzetting. Deze was 500 jaar lang bewoond en heeft veel woeste weersomstandigheden en Vikingen overleefd. Er lopen fantastische wandelroutes door het National Park en langs de restanten van de nederzetting.

Ring of Kerry en Skellig Michael

Niet alleen toeristen, maar ook de Ieren zelf weten de Ring of Kerry te vinden. Deze rondlopende route van 179 km lang geeft je de mooiste Ierse landschappen en bijzondere gebouwen achter elkaar.

Vanaf de kustwegen zie je ook twee eilanden liggen, Skellig Michael en Little Skellig. Die tweede is helaas niet te bezoeken en biedt vooral een thuis aan veel Jan-van-Genten.

Skellig Michael is van 18 mei tot 30 september wel te bezoeken en geeft je een droomachtig landschap.

Feitje: Verschillende scènes van Star Wars: The Force Awakens zijn hier gefilmd.

The Burren

Een andere haast buitenaardse omgeving vind je op het grillige terrein van de Burren. Dit enorme gebied vormde ooit de bodem van een tropische zee, maar voelt nu meer aan als een maanlandschap. In eerste instantie lijkt het kaal en onvruchtbaar, maar hoe meer je tussen de scheuren in de bodem kijkt, hoe meer bijzondere bloemen en planten je ziet. Ook is er een hunebed van meer dan 5000 jaar oud. Een spectaculair gebied om rond te lopen!

Newgrange

Als laatste willen we je wijzen op Newgrange. Op deze heuvel ligt een eeuwenoude graftombe. Deze prehistorische vindplaats staat op de lijst van cultureel erfgoed en biedt een bijzonder inkijkje in de oude cultuur.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie plaatsen in Ierland. Welke staan er nog op jouw wensenlijst?


Foto's door de epische fotografe Femke van Hilten

Bekijk ook